Management.com.ua  

Джинні Рометті про довіру до нових технологій

26, Лютий
2018

Президент і CEO компанії IBM Джинні Рометті (Ginni Rometty) розповіла про пристрасть до роботи, про те, як штучний інтелект та інші технології впливатимуть на наше життя, а також про зміни, що чекають на бізнес і виклики, що стоять перед 107-річною компанією.

Деякі тези Джинні Рометті:

— Я ніколи не хотіла стати генеральним директором, це не було моєю метою. Деякі люди вважають, що треба мати конкретну довгострокову ціль — точно знати, чого ти хочеш досягти. Я не думаю, що це обов’язково. Вважаю, що треба робити те, що тобі подобається, і це відкриватиме перед тобою двері.

— Зараз — дуже цікавий час для технологій та для бізнесу в цілому. Ми маємо змогу вирішити багато проблем, але також створюємо чимало нових викликів, масштабніших, ніж будь-коли. Нові технології матимуть вплив на кожного з нас, на нашу роботу, і це станеться швидше, ніж будь-яка зміна у минулому. Саме тому важливо бути відповідальними, коли ми виводимо нові технології у світ.

— Коли ви змінюєте компанію, то бачите, де знаходитесь зараз, і знаєте, де хочете бути. Але процес переходу від одного стану до іншого може вас вбити. Завжди треба звертати увагу на перехід — саме він змінює все.

— Як створити довіру до технології, яку ви виводите у світ? По-перше, потрібно чітко пояснювати її призначення. Скажімо, штучний інтелект створюється для того, щоб посилювати, розширювати те, що робить людина, а не щоб замінити її (хоча у деяких аспектах, звісно, без цього не обійдеться). Я завжди казала, що ШІ варто було б назвати «розширеним інтелектом». У світі майбутнього будуть людина і машина, і їм потрібно буде працювати разом. І саме про це варто говорити.

По-друге, для формування довіри потрібна прозорість. Варто розповідати людям, де ви використовуєте ШІ, як його тренуєте, які дані використовуєте і де їх берете. І, по-третє, ви маєте пояснювати. Люди не хочуть бачити в штучному інтелекті «чорну скриньку», їм потрібні пояснення — звідки він виник, як він працює і т.д.

Побудова довіри до нових технологій — це не про слова, а про реальні дії. І це саме те, чим ми маємо займатись зараз.

Джерело: open


Кількість переглядів: 1540

Догори