Management.com.ua  

Використання штучного інтелекту для покращення управління компанією

15, Квітень
2024

Вміти шукати і приймати допомогу інших, дивитися не всередину організації, а назовні, і бачити ту інформацію, якої в тебе ще немає. Такі рекомендації стають ключовими в часи, коли штучний інтелект перебирає на себе все більше і більше задач у компаніях. І саме за таких умов важливими стають люди та розвиток їх компетенцій для постановки більш масштабних та багаторівневих задач.

Джонатан Бріл (Jonathan Brill), провідний експерт у галузі стратегічного прогнозування, інноваційних технологій і прийняття рішень в умовах невизначеності, футурист номер один у світі за версією Forbes та «провідний трансформаційний архітектор у світі» згідно Harvard Business Review, зустрівся з українською авдиторією під час чергової лекції проєкту ReinforceUA від Бізнес-школи МІМ.

Тези з лекції Джонатана Бріла:

  • Ми живемо у часи генеративних мереж і систем. Безумовно, сама цивілізація є такою мережею, яка генерує дуже багато всього. І нам стає простіше ділитися чимось, ніж створювати щось. Це істотно збільшує можливості людства. Коли був винайдений перший типографський прес (орієнтовно в 1500 році), це змінило людство. Далі була, наприклад, залізниця. А тепер, у період, коли все стає охоплене інтернетом і засиллям чипів, ми бачимо вплив технологій на те, як ми виконуємо нашу роботу. Це має величезний вплив на людство.
  • У 1800 році середній дохід на рік становив 350 доларів, незалежно від того, де ви перебували: у США, Англії чи в Україні. А якщо ми подивимося на доходи сьогодні,то сукупне багатство істотно зросло. І якщо ми розглянемо перспективу 30 років — у 2055му році мільярди людей увійдуть у такий стан економічного достатку, який має сьогодні середній клас у Сполучених Штатах. Це означає неймовірну кількість багатства і статків у світі, а також те, що в людській історії це буде безпрецедентний рівень доходу.
  • ШІ — це найбільший шанс і можливість для нас подолати ті обмеження, які накладає людський мозок. Це допоможе нам ефективно розподіляти ресурси та міняти спосіб, як ми працюємо зі знаннями, продуктами і як ми втілюємо розподіл праці. Це неймовірно змінить людський потенціал.
  • Зрештою, ми переходимо до такої моделі світу, де влада базується на тому, скільки людей ви контролюєте. Якщо ви очолюєте організацію і маєте тисячу людей у ній, ви контролюєте їх і цим вимірюється розмір вашої влади. Влада перейде у площину того, скільки процесів ви контролюєте, як ці процеси підтримують не лише люди, а ШІ («економісти», «юристи», «лікарі»).
  • Бізнес — це теж генеративна мережа і ключове питання, яке ми маємо ставити перед собою: як ми будемо використовувати прискорення роботи, знань і продуктових інновацій, щоби перетворити кризу на можливості?
  • Із хаосу неструктурованих даних та комунікації ШІ може допомогти нам отримати саме ту інформацію, якої ви потребуєте у правильний час. У вас може бути сто чи десять тисяч людей, але ж ніхто з керівників не буде слухати десять тисяч голосів чи взаємодіяти із такою кількістю чатів чи мейлів. Але вам треба винести основне з усього цього потоку інформації.
  • Людський розум та бізнес теж стають генеративною мережею. І наша зустріч теж може бути генеративною мережею. І ми в результаті підсилюємо свою удачу і везіння, коли об’єднуємося. Але в основі всього лежать відносини: якщо хтось відкриває двері для нас, це допомагає нам перейти на наступний рівень потенціалу нашої організації і нашої економіки.

Кількість переглядів: 226

Догори