Management.com.ua  

Приховані чемпіони: секрети успіху найкращих невідомих компаній світу

2, Лютий
2024

Герман Сімон (Hermann Simon), засновник і почесний голова Simon-Kucher & Partners, є експертом у маркетингу та ціноутворенні, а у фокусі його досліджень — стратегії успіху маловідомих лідерів світового ринку. Саме Сімон увів термін «hidden champions» або «приховані чемпіони» — порівняно невеликі, але дуже успішні компанії, які відіграють ключову роль у світовій економіці і, незважаючи на це, залишаються невідомими широкому загалу.

Про специфіку «hidden champions», а також про уроки та можливості для України він розповів у своїй лекції для проєкту ReinforceUA від Бізнес-школи МІМ.

Тези з лекції Германа Сімона:

  • Що визначає стратегії «прихованих чемпіонів»? Ключовим є їхнє бажання бути найкращим. Як цього досягти? Коли ви фокусуєте увагу, тільки фокус призводить до нового рівня. Але фокус робить ринок маленьким. Яким чином зробити його більшим? Через глобалізацію. Вони пов’язані: фокус робить ринок малим, а глобалізація – великим, і далі потрібні постійні інновації.
  • У нас є дві нові рушійні сили: діджиталізація системи і сталість. Наприклад, це воля бути найкращими. Тобто або ми найкращі або ми цього не робимо взагалі – цим шляхом пішла компанія Stihl, лідери з виробництва ланцюгових пил. Або «ми просто робимо такі речі, у яких ми – найкращі в світі», це про Igus, глобального лідера у виробництві пластику. Або Uhlmann, лідер у фармацевтичній упаковці – «ми робимо тільки одну річ, але робимо це правильно».
  • Ми знаємо, що фокус робить ринок маленьким, а яким чином зробити його великим? Такий приклад глобалізації показує компанія Karcher, лідер із виробництва водяних насосів: у 1981 році вони почали глобалізацію і тепер у них 150 підприємств в різних країнах. Вони це робили не через дистрибуцію, не через агенції, а самі.
  • Головний виклик в інноваціях – яким чином інтегрувати технології під потреби клієнтів? Але «приховані чемпіони» роблять це набагато краще за великі компанії – 65% з них кажуть, що можуть інтегрувати потреби клієнтів із технологіями, і лише 19% великих компаній на це здатні.
  • Амбіція бути найкращим лідером ринку, фокус, глобалізація та інновації – це основа успіху для «прихованих чемпіонів». Виклики інновацій пов’язані з інтеграцією технологій і потребами клієнтів.
  • Ще одна рушійна сила – це бізнес-екосистеми. Яким чином маленький «прихований чемпіон» здатен закривати потреби таких гігантів як SpaceX? Тільки коли він кооперується з компаніями з Китаю, Німеччини, Ізраїлю, Франції. Коли вони об’єднали свої компетенції, тоді можуть досягти надзвичайних технічних результатів. Я думаю, для українських компаній також було б добре комбінувати компетенції з усього світу.
  • Цифровізація, бізнес-екосистеми та сталість – це нові рушійні сили. «Приховані чемпіони» мають гарну стартову позицію в цьому. Нішеві ринки цікаві для великих компаній і у цьому великі можливості для прихованих чемпіонів. Цей успіх позодить з дуже гарної культури, з кваліфікації персоналу.
  • Приховані чемпіони мають «більше роботи, ніж поголів’я» і високопродуктивну культуру; вони мають потужне лідерство.
  • Я би хотів ще зупинитися на кількох уроках для України. Не помиляйтесь, як Німеччина: коли вона воз’єднувалася, не створювала компанії середнього розміру. Більшість середніх компаній продали великим корпораціям, або їх закрили. Потрібно плекати малі й середні підприємства, зосереджуватися на конкурентних перевагах України, як то сільське господарство, інформаційні технології. Поглиблюйте ланцюг створення вартості, не обмежуйтеся на сировинних ринках.

Кількість переглядів: 755

Догори