Management.com.ua  

Колективне осмислення майбутнього, яке має сенс

2, Грудень
2022

Потужна хвиля змін останнього часу переформатовує суспільство. Її можна сприймати як цунамі, що руйнує все, а можна використати подібно до серферів, навчитися управляти її силою. Бізнес-радник і футуролог Джеррі Міхальскі (Jerry Michalski), засновник REX (Relationship Economy eXpedition), вважає, що нині репутація важить значно більше, ніж заслуги минулого.

Під час лекції для української авдиторії у рамках проєкту ReІnforceUA від Бізнес-школи МІМ він окреслив свої застереження щодо ризиків, які несуть за собою цифрові тренди та розповів про речі, які вважає значущими для збалансованого розвитку суспільства.

Цитати з лекції Джеррі Міхальскі:

  • «Український гімн містить в собі ідею того, щоб Україна була кращою, ніж раніше. Слова Павла Чубинського начебто були написані для нинішнього моменту».
  • «Я гадаю, що люди, які думають, що майбутнє їхніх дітей виглядає гірше, ніж сьогодення, готові все ламати для того, щоб створити якусь нову систему щоб майбутнє таки було кращим. Це хаотично показує, що у світі є дуже багато енергії, яка відчувається як небезпечна, але може призвести до продуктивних змін. І посеред усього цього виникає питання: чи можна врятувати правду або ми в процесі втрати реальності?»
  • «Техноутопісти кажуть: технології все вирішать. Хтось вірить у Четверту промислову революцію. Але це не стратегія, а просто якісь об’єкти — криптовалюта, блокчейни, різні технології по типу 3D — це лише компоненти рішення. І багато з цього є ножами з гострими лезами з обох боків».
  • «Що можна ще зробити для того, щоб існувала довіра? Це включає прозорість, особливо, якщо є корупція. Також ми маємо дуже чесно ставитися до ментального здоров’я і до травми, особливо в Україні, яка так страждає нині. І коли ми ховаємо травму, не говоримо про неї, це не допомагає. І ми маємо ставитися дуже уважно до ментального здоров’я — це також допоможе збільшити довіру».
  • «Також я виокремлюю дизайн довіри, бо недовіра руйнує. А сама довіра дешевша, ніж контроль. Довіра створює громаду. Коли ви починаєте з цього, ви отримуєте багато користі. Сьогодні системи не хочуть приймати рішення, які були б засновані на довірі. Ми сприймаємо, що недовіра — це нормально. Ми думаємо, що системи, засновані на довірі, неможливі, і вважаємо, що світлофор безпечніше. Який ідіот створить енциклопедію, що дозволить будь-якій людині змінювати там інформацію? Але це існує, називається Вікіпедія і вона працює не теоретично, а практично».

Кількість переглядів: 754

Догори