Management.com.ua  

Емерджентність та спритність: як запроваджувати постійні зміни та інновації в організації

6, Червень
2023

Навіть в умовах хаосу потрібні правила, а лідерство починається з особистих якостей, способу мислення та поведінки. У цьому переконана Дебора Роуланд (Deborah Rowland), відома експертка з лідерства змін, учасниця списку провідних мислителів за версією Thinkers50. Вона також заснувала та розвинула консалтингову компанію, яка стала піонером досліджень у галузі організаційного та управлінського розвитку. Під час онлайн-лекції для української авдиторії у рамках проєкту ReІnforceUA від Бізнес-школи МІМ Дебора поділилася інсайтами щодо того, як запроваджувати постійні зміни та інновації у своїй організації.

Цитати з лекції Дебори Роуланд:

  • Ключове слово на сьогодні — це спритність і те, як треба поводитися, коли ви не маєте контролю. Я навчалась цьому з самого початку життя. А також важливо, що ви робите, коли раптом виникають якісь зовнішні тиски, і яким чином ви можете вести себе, коли ви нічого не контролюєте. Друге — як ви можете «лікувати» системний рівень. Я маю на увазі дуже глибоке поле людського мозку, а отже — яким чином ви можете працювати з травмами? Якщо ви не навчитеся цього робити як лідер, то ви не зможете рухатися швидко. І третє важливе — це ваш внутрішній стан. Я називаю це «бути до того, як ви починаєте робити». Тобто, це якість вашого життя, яка має передувати тому, як виникає ваша якість дії.
  • Мене дуже цікавлять комплексні і складні системи: хто вивчав біологію, фізику чи програмування знають, що складні адаптивні системи складаються з багатьох частин, які підпадають під різні ситуації. Всесвіт — це також комплексна адаптивна система. Коли ми думаємо про великі компанії, як наприклад Шелл, то розуміємо, що над цим просто не може бути повного контролю. Я маю дивитися на організацію як на складну адаптивну систему і працювати у відповідності з певними принципами.
  • Досить важко, коли людям в невизначеній ситуації потрібні відповіді, наприклад, де ми будемо за півтора роки? Хороше керівництво скаже — ми не знаємо, хоча у нас є певні наміри, нам треба робити щось в короткостроковій перспективі, а далі ми зупинимося і хай люди звикають, що ми будемо рухатися невеликими кроками. Це значно краще, ніж мати довготерміновий план. І ще — ви не можете завжди контролювати результат, але можете контролювати ті умови, які допомагають вижити незалежно від того, якою є ситуація.

Кількість переглядів: 1061

Догори