Management.com.ua  

Скептицизм: чому критичне мислення робить нас розумнішими

15, Червень
2021

Не завжди легко відрізнити об’єктивну правду від того, що ми власне вважаємо правдою. На думку автора книги «Skeptic: Viewing the World with a Rational Eye» («Скептик: погляд на світ раціональним поглядом») Майкла Шермера (Michael Shermer), фізика-теоретика Лоуренса Крауса (Lawrence Krauss) та інших, відокремлення фактів від думок вимагає досліджень, саморефлексії і часу.

Визнання своїх упереджень і упереджень інших, уникнення ефекту ехокамери*, активний пошук протилежних голосів і постановка розумних, перевірених запитань — ось лише деякі із способів, за допомогою яких скептицизм може бути корисним інструментом для навчання і росту.

Як зазначає ілюзіоніст Деррен Браун (Derren Brown), «скептичне ставлення до скептицизму» також може привести до цікавих відкриттів і навчити нас новому про себе і свою психологію.


    * Ефект ехокамери — ефект, що утворюється під час обговорення новин та посилається на ситуації, коли переконання посилюються або підсилюються спілкуванням і повторенням всередині закритої системи та ізолюються від спростування. — Вікіпедія

Кількість переглядів: 2682

Догори