Management.com.ua  

Як технологічним компаніям вдається керувати нашою увагою

31, Січень
2018

«Жменька високотехнологічних компаній щодня керують мисленням мільярдів людей», — говорить спеціаліст із дизайн-мислення Трістан Харріс (Tristan Harris). Facebook із його повідомленнями, Snapchat з обмеженими за часом переглядами, YouTube з його автоматичним відтворенням відео — всі вони конкурують заради єдиної мети — отримати вашу увагу. Харріс розповідає, як заради отримання прибутку ці компанії полюють за нашою свідомістю, і закликає відродити дизайн, в якому технології дозволять нам жити в тому світі, в якому ми самі хочемо.

Деякі тези Трістана Харріса:

— Найкращий спосіб отримати увагу людей — це знати, як працює чийсь розум. Існує ціла низка технік переконання, щоб привернути увагу людей. Простим прикладом є YouTube. YouTube хоче максимізувати час, який ви проводите на сайті. І що ж вони роблять? Вони автоматично вмикають наступне відео. І треба визнати, це працює справді добре. Вони отримують трішки більше уваги людей.

— Якщо ви не знали, то Snapchat є найпопулярнішим засобом комунікації серед підлітків у Сполучених Штатах. Якщо ви, як і я, користуєтесь текстовими повідомленнями, щоб спілкуватись, то Snapchat є тим же для підлітків, і його користувачів є приблизно 100 мільйонів. Вони винайшли фішку під назвою Snapstreaks, яка показує кількість днів підряд, коли двоє людей спілкувались один з одним. Іншими словами, що вони зробили, так це просто дали двом людям щось, що вони не хочуть втрачати.

— Потрібні три радикальні зміни в технологіях і в самому суспільстві. Перша: ми повинні визнати, що легко піддаємося переконанню. Якщо ви хоча б раз усвідомите, що ваші думки керовані, і вашим часом розпоряджаються без вашого відома, чи не захочете ви скористатися цим знанням і захистити себе від подібного? Думаю, ми повинні поглянути на себе в абсолютно новому світлі. Це схоже на нову епоху в історії людства, як Просвітництво, скоріше це схоже на самопросвітництво, усвідомлення того, що ми схильні до переконання, і що існує щось, що необхідно захищати. Друге: нам потрібні нові моделі і системи звітності. Оскільки з часом маніпулювання стає все ефективнішим, — ми тільки на самому початку шляху, — потрібно, щоб люди в цих диспетчерських діяли прозоро і відповідально. Єдина форма етичного переконання, що має право на існування, — коли цілі того, хто переконує, збігаються з цілями того, кого переконують. А це ставить під сумнів важливі принципи, такі як бізнес-модель реклами. І нарешті, нам потрібно відродити дизайн, тому що, якщо ви одного разу зрозумієте природу людини, ви зможете керувати часом мільйонів людей.


Кількість переглядів: 1409

Догори