Management.com.ua  

Як створити виграшну бізнес-екосистему?

26, Грудень
2023

«Ідея екосистеми в бізнесі полягає в тому, що ми маємо думати холістично і розвивати свою спроможність до більш складних стосунків на різних рівнях, включно з людськими ресурсами, технологіями, клієнтами, ринками, комунікаціями. Це створює бізнес-системи або компанії, які резонують із більш складними інформаційними системами», — зазначає Степан Орешкович (Stjepan Oreskovic), вчений і підприємець, який обіймає посаду президента наглядової ради Школи менеджменту IEDC Bled (Словенія).

Вчений твердо переконаний, що етика і наука є ключовими для сталого розвитку. У своїй лекції для української авдиторії у рамках міжнародного освітнього проєкту ReinforceUA від Бізнес-школи МІМ, він розповідає про передумови створення виграшних бізнес-екосистем.

Тези з лекції Степана Орешковича:

  • Я вірю у те, що для всього “потрібно більше, ніж один”. У всьому, чого ми досягаємо, якими б креативними і геніальними ми не були, завжди потрібне ще і суспільство. Аристотель колись сказав, що тільки два типи людей можуть жити поза суспільством — або якщо ви Бог, або тварина.
  • Екосистема — це те поняття, яке має великий вплив і зараз багато про це говорять. Але іноді це важко зрозуміти, і ще важче це застосувати. Важливо, щоб ми осягнули ключові речі і тло, на якому відбуваються наші практики.
  • Найважливішим моментом в історії людства є те, що біля 6 тисяч років тому люди створили для себе можливість працювати разом. Тобто мисливці і ті, хто займався збиральництвом, об’єдналися, що стало поштовхом для розвитку мов, створення різних культур та технологій.
  • Коли ми фокусуємо увагу на інноваціях, пошуку синергії через різні моделі, які ми можемо використовувати для відкриття інновації для компанії, щоб сприймати їх поза нашою вузькою бізнес-екосистемою, ми маємо також розуміти, яким чином наші акціонери можуть принести додаткову вартість в екосистему в компанії.
  • Чому інвестори, споживачі та співробітники іноді надають перевагу організаціям із сильними лідерами? А якщо цей сильний лідер проти ідеї бізнес-екосистеми? То ми маємо ставити собі три запитання. Кого ми можемо прийняти як учасника екосистеми? Хто вирішує, яким чином розподіляється створення вартості серед партнерів? Та якого рівня ко-спеціалізація потрібна? Ви маєте дуже практично розуміти це, якщо ви хочете бути успішним в управлінні компаніями.
  • Скільки людей йдуть із вашої компанії щорічно? Це впливає на спроможність бути ефективною, прибутковою і конкурентною. І це, можливо, найважливіший елемент. Коли люди йдуть із вашої компанії, це сигнал, що щось у вас неправильно. Звісно, люди будуть йти, коли отримуватимуть кращу пропозицію, але це стосується не тільки зарплат чи якихось пільг. Це про те, як вони відчувають себе в компанії. Через те, що ви маєте наймати інших людей, навчати їх, заміняти, вартість того, що люди йдуть від вас, надзвичайно велика.
  • Якщо ви хочете мати продуктивну бізнес-екосистему, то перший важливий елемент — це люди. Ви маєте зрозуміти, яким чином не тільки залучати таланти, але яким чином утримувати таланти в компанії. Ми робили велике дослідження, яке показало, що для нового покоління — цінності на першому місці. Також вони думають про довкілля і хочуть свободи та поваги до різноманіття.

Кількість переглядів: 921

Догори