Management.com.ua  

Рей Даліо: Що коронавірусна криза означає для глобальної економіки

22, Квітень
2020

“Я капіталіст. Я вірю в систему. Я вірю, що ви можете збільшити розмір пирога, і добре його розділити”, — говорить у онлайн-інтерв’ю, проведеному TED, Рей Даліо (Ray Dalio), засновник інвестиційної компанії Bridgewater Associates, мільярдер і філантроп, автор автор бестселеру «Принципи: життя і робота» (Principles: Life and Work) та книги «Великі боргові кризи» (Big Debt Crises). Він пропонує широкомасштабні інсайти та поради щодо того, як ми можемо оговтатися від глобального економічного наслідку коронавірусної кризи — і використати це як можливість реформувати системи, що сприяють зростанню нашої економіки.

Ключові тези Рея Даліо:

  • Розглянемо поточну кризу з точки зору бухгалтерії. У вас є доходи і баланс. Доходи різко впали. На балансі з’явилися збитки, які зараз покриваються за рахунок раніше отриманих доходів (накопичень). І постає питання — як закривати ці дірки в доході і балансі. Ви, перш за все, йдете за кредитом. ФРС і інші центробанки друкують безкоштовні гроші, чого не можна сказати про нерозвинені країни, де дірки продовжують збільшуватися через платність грошей центробанків. Таким чином створюється розрив у конкуренції і розподілі багатства.
  • За всю сучасну економічну історію зберігається один патерн, коли є 4 сили, які рухають економікою і нашим життям: продуктивність праці (зростає повільно, не більше 2-3% у рік); короткострокові цикли (рецесії, кризи, лиха); довгострокові цикли (тривалість 50-75 років, коли з’являються нові гроші і нові види кредитів. Останній раз це відбувалося зі скасуванням золотого стандарту); політика (розділяється на внутрішню і зовнішню. Внутрішня політика показує, як країни долають розриви в добробуті, якій національній ідеї слідують, наскільки сильні і часті революції долають. Зовнішня політика — відносини між країнами, коли зростаюча сила відчуває можливості слабких економік, що призводить або до війн, або до кооперації, або до жорсткої конкуренції). І зараз ми стоїмо перед стрес-тестом, чи відбудеться перехід у новий довгостроковий цикл і якою буде політика країн (їх реакція на зміну циклу).
  • Стоїмо ми на порозі депресії в економіці, за аналогією з 1929-1932 рр., коли в США були двозначні цифри по безробіттю і 10% падіння ВВП? — Так.
  • У 1933 році американська влада надрукували дуже багато грошей і рекордно знизила ставки — те ж саме відбувається зараз. Все це призвело до тривалої експансії, але час на відновлення економіки було довгим. Все що ми бачимо зараз — просте повторення минулого. І це не рецесія, а саме — початок депресії.
  • Гроші та кредит — це все лише цифри. Вони не можуть привести до нової промислової революції. Ми бачимо 20 трлн дол. збитків світової економіки. Це призведе до величезної реструктуризації боргів, коли багато хто так і не отримає свій чек.
  • Вірус прийшов і піде. Навіть якщо люди більше ніколи не будуть хворіти через віруси, бізнес вже точно зміниться. Інша логістика, інші канали продажів, інші фінанси.
  • Зараз все складніше ніж у 2008-му. Під час фінансової кризи постраждали в основному банки, які дозволяли собі брати сильно великий леверидж. І тоді була більш ефективна монетарна політика — ставки не були настільки низькими, борги були невисокими. Зараз проблеми вийшли далеко за рамки фінансової системи.
  • Хто виграє від кризи? Інноватори, які мають стійкий баланс, не мають боргів і здатні пережити сильну турбулентність.
  • У поточній ситуації інвестор повинен прийняти (зрозуміти), що він не зможе бути «молодцем». Обіграти ринок зараз зможуть лише одиниці. Це як виграти золоту медаль на Олімпіаді. Мало хто хоче змагатися на Олімпійських іграх, але багато хто йде змагатися на фондовий ринок. Тому зараз індивідуальному інвестору слід навчиться правильно диверсифікувати свої інвестиції (і в активах, і в валютах, і в країнах).
  • Глобальний тренд — відхід від глобалізації. Фрагментація світу, коли хтось або щось залежить від когось або чогось, вже не працює (наприклад, поставка запчастин для автомобіля з Китаю в Європу). Фрагментація світу спостерігається навіть у тому, що в деяких країнах (наприклад, Китай, Північна Корея, Росія тощо) неможливо з політичного боку висловити публічно подяку за ту чи іншу допомогу на міжнародній арені.

Джерело: HugsFund


Кількість переглядів: 1777

Догори