Management.com.ua  

Джон Хейгл: Стратегії формування замість стратегій адаптації

26, Березень
2018

Як варто діяти бізнесу в умовах невизначеності? Якої пастки потрібно стерегтись? Про це розповідає у короткому відео Джон Хейгл (John Hagel), засновник і лідер центра стратегічних досліджень компанії Deloitte.

Деякі тези Джона Хейгла:

Коли компанія розмірковує над стратегією у дуже непевні часи, у часи швидких змін – вона ризикує потрапити у пастку так званих стратегій адаптації. Тобто уважно слідкувати за змінами і намагатись оперативно на них відповідати, адаптуватись настільки швидко, наскільки це можливо. Це здається природним, проте, на мою думку, коли ви дієте таким чином, то втрачаєте велику можливість – переформатувати цілий ринок чи сферу бізнесу. Такі стратегії я називаю стратегіями формування (shaping strategies).

Ми провели дослідження найуспішніших прикладів втілення таких стратегій. І виявилось, що незалежно від часу, коли це відбувалось, і сфери бізнесу, всі вони мають три спільних елементи.

Перший з них – це візія (shaping view), розуміння – якою буде структура ринку чи сфери бізнесу принаймні на 10 років вперед (а може, і на 20), і наскільки привабливим це буде. Причому не тільки для вашої компанії, а й для інших гравців. Бажано, щоб майбутнє було привабливим і для них, аби вони були готові інвестувати в нього.

Друга складова – це певна платформа (shaping platform), яка знизить витрати на участь у вашій стратегії формування для потенційних партнерів і збільшить їхні майбутні прибутки.

Третя необхідна складова стратегії – це побудова довіри. Не має значення, наскільки амбітною і привабливою буде візія, вона все одно зустрінеться із чималою порцією скептицизму з боку тих гравців, що могли б стати її частиною. І їм потрібно продемонструвати, наскільки ви вірите у можливість переформатувати свою сферу. Це можна зробити, наприклад, за допомогою партнерств, що збільшують ваші спроможності втілити візію.

Ці три складники можуть мобілізувати величезну кількість гравців, щоб підтримати нову стратегію, інвестувати у неї і змінити ринок. Тобто зробити те, на що не здатна жодна компанія поодинці.

Мені здається, що вибір, який стоїть сьогодні перед будь-якою організацією, можна описати так: формувати чи бути переформатованою. Адже на будь-якому ринку рано чи пізно з’явиться хтось, хто має стратегію формування. Питання лише в тому, чи будете це ви.

Джерело: open


Кількість переглядів: 1346

Догори