Management.com.ua  

Як люди та штучний інтелект можуть співпрацювати задля створення кращого бізнесу

27, Липень
2020

Існує парадокс: у той час як компанії намагаються раціоналізувати свій бізнес, використовуючи штучний інтелект (ШІ) для прийняття важливих рішень, вони мимоволі можуть стати менш ефективними. Бізнес-технолог і менеджмент-консультант Сільвен Дюрантон (Sylvain Duranton) виступає в підтримку підходу «Людина + ШІ» — використання ШІ в допомогу людям, а не замість них — і на конференції TED ділиться особливою формулою, яку можна використовувати в компаніях, аби успішно застосовувати ШІ за участю людей.

Ключові тези Сільвена Дюрантона:

  • Суть бюрократії полягає в тому, що правила і процедури ставляться вище за людську думку. ШІ приймає рішення тільки відповідно до правил. Із безліччю правил, заснованих на минулих даних, — але тільки правил. І якщо процес відбувається без людської оцінки, ШІ породить нову жахливу форму бюрократії. Я називаю її «алгократія». ШІ буде приймати все більш важливі рішення за правилами і без будь-якого контролю з боку людини. Чи є в цьому реальний ризик? Так.
  • Недавнє дослідження BCG і MIT показало, що 18% компаній у світі є першопрохідцями у сфері ШІ, заробляючи на цьому. Ці компанії фокусують 80% ініціатив у сфері ШІ на ефективності і розвитку, прийнятті оптимальних рішень, а не заміну людей на ШІ з метою економії.
  • У нас є вибір. Продовжувати алгократію або вибрати підхід «Людина + ШІ». І для цього ми повинні перестати думати в першу чергу про технології і почати застосовувати секретну формулу. Щоб застосувати підхід «Людина + ШІ», 10% зусиль піде на створення алгоритмів, 20% — на технології навколо алгоритмів, збір даних, розробку інтерфейсу, інтеграцію з успадкованими системами, але 70% — більшість зусиль — піде на те, щоб переплести ШІ, людей і процеси, аби отримати максимальний результат.
  • Громадяни економічно розвинених країн вже бояться алгократіі. Нещодавно 7 тисяч респондентів пройшли опитування. Більше 75% опитаних турбує вплив ШІ на ринок праці, приватне життя і ризик зробити суспільство нелюдським. Заохочуючи алгократію, ми ризикуємо отримати негативну реакцію на ШІ всередині компаній і в суспільстві в цілому. «Людина + ШІ» — наш єдиний спосіб принести користь ШІ в реальний світ. І в підсумку організації, що переможуть, будуть інвестувати в людські знання, а не тільки в ШІ і дані.
  • Кажуть, що дані — це нова нафта, але повірте мені, людські знання відіграють вирішальну роль, тому що це єдина бурова вишка, яка дозволить викачати нафту, заховану в даних.

Кількість переглядів: 1453

Догори