Management.com.ua  

Антипосібник для генерального директора

16, Березень
2020

Прибуток, гроші, акціонери — сьогодні це є пріоритетами для більшості компаній. Але якою ціною? У своєму зверненні на конференції TED до корпоративних лідерів зі всього світу Хамді Улукайя (Hamdi Ulukaya), піонер руху природного харчування та засновник Chobani, однієї з найбільш швидко зростаючих харчових компаній останнього десятиліття, закликає покінчити зі старими посібниками по бізнесу і ділиться своїм баченням нового «антипосібника для гендиректора», в якому люди ставляться вище за прибуток. «У цьому і полягає різниця між прибутком і істинним багатством», — говорить він.

Тези з виступу Хамді Улукайя:

— Корпоративна Америка каже, що все заради прибутку. Великий бізнес говорить, що все заради грошей. Посібник для гендиректора — що все заради акціонерів. Заради цього стільком жертвують: заводами, робочими місцями, спільнотою. Тільки не генеральні директори. За них страждають їхні підлеглі. Але зарплата CEO продовжує зростати. А скільки людей залишаються за бортом…

— Пора визнати, що посібник, за яким працюють компанії і директора вже 40 років, зламаний. Він розповідає вам все про бізнес, крім того, як бути гідним лідером. Нам потрібен новий посібник. Посібник, який знову побачить людей. Який дивиться не тільки на прибуток. У фільмах є назва для людей, які йдуть іншим шляхом, щоб вчинити правильно. Їх називають «антигероями». Думаю, бізнесу потрібна та ж ідея. Нам потрібні анти-CEO і антипосібник для них.

— Сьогодні посібники з бізнесу свідчать: компанія існує, щоб максимізувати прибуток для акціонерів. Думаю, це найдурніша ідея, яку я коли-небудь чув. Насправді, компанія повинна в першу чергу піклуватися про працівників.

— Бізнес по-новому — це спільноти. Шукайте спільноти, частиною яких ви можете стати. Попросіть дозволу. І будьте з ними, розкрийте двері і збагачуйтесь разом. Антипосібник для гендиректора говорить про відповідальність. Зараз підручники свідчать, що бізнес повинен бути поза політикою. Але в реальності компанії, як і громадяни, повинні вибрати сторону.

— Антипосібник для гендиректора говорить про підзвітність. Сьогодні підручники кажуть, що гендиректор підпорядковується раді директорів. Я вважаю, що гендиректор підпорядковується клієнту. Перші кілька років у Chobani номер телефону 1-800 на упаковці був моїм особистим номером. На дзвінки і листи я відповідав особисто. Іноді завдяки почутому я щось міняв, адже влада належить клієнту. Для цього і існує бізнес. Змінити все сьогодні — у владі кожного з вас. Якщо вам не подобаються бренди або компанії, не подобається, що вони роблять з бізнесом, ви можете викинути їх у смітник. А якщо бачите тих, хто робить все правильно, ви можете винагородити їх. У кінцевому рахунку, це і є наша відповідальність.

— Вести бізнес по-новому — це відповідальність перед клієнтом, а не радою директорів. Річ у тім, якщо ви правильно ставитеся до своїх людей, до своєї спільноти, до свого продукту, то ви будете більш прибутковими, більш новаторськими, у вас будуть співробітники, які люблять свою справу, і підтримка спільноти. Ось про що антипосібник для гендиректора.

— Зараз час не для будівництва стін, а для того, щоб почати фарбувати стіни. Вибір фарб залежить від вас.


Кількість переглядів: 1687

Догори