Management.com.ua  

Вчіться любити майже перемогу

15, Травень
2019

На своїй першій роботі в музеї мистецтвознавець Сара Льюїс (Sarah Lewis) помітила дещо важливе про художницю, творчість якої вона вивчала: не кожна її робота була шедевром. У своєму виступі на конференції TED Сара просить нас розглянути роль майже-невдач, напів-перемог у нашому житті. У гонитві за успіхом і майстерністю, невже саме напів-перемоги штовхають нас уперед?

Деякі тези Сари Льюїс:

— Успіх — це лише мить, а те, чим ми завжди захоплюємось — це творчість і майстерність.

— Успіхом є влучити в десятку, майстерність — це знати, що це ніщо не значить, якщо ти не можеш цього повторити. Однак, майстерність — це не довершеність. На відміну від успіху, який для мене як подія, мить, ярлик, котрий світ навішує на тебе, майстерність — це не зобов’язання перемогти, а постійне прагнення. Те, що спонукає нас, те, що змушує нас рухатись вперед, — це вміння цінувати близьку, майже перемогу.

— Майстерність полягає в досягненні, а не в звершенні. Вона в постійному прагненні заповнити прогалину між тим, де ти є, і тим, де б хотів бути. Майстерність — це жертва заради ремесла, а не заради побудови кар’єри.

— Майже перемога є невід’ємною частиною майстерності ось чому: що вправнішими ми стаємо, то ясніше розуміємо, як мало насправді ми знаємо. Це називається ефектом Даннінга-Крюґера.

— Успіх нас мотивує, а майже перемога спонукає до постійного самовдосконалення.

— Ми процвітаємо не тоді, коли все зробили, а тоді, коли ще багато чого маємо зробити.

— Ми створені із незакінчених ідей, навіть якщо ця ідея — наше минуле “Я”. Це динаміка майстерності. Наближення до того, чого здавалося ти прагнув, може допомогти тобі досягнути більшого, ніж ти коли-небудь мріяв.


Кількість переглядів: 1283

Догори