Management.com.ua  

Штучний інтелект: майбутнє, зміни, нові професії

4, Червень
2018

Які нові ролі знадобляться бізнесу, котрий хоче використовувати штучний інтелект? Що допоможе подивитись на машину не як на загрозу, а як на один із найбільших здобутків людства? Про це розмірковує Пол Догерті (Paul Daugherty), директор з технологій та інновацій міжнародної консалтингової компанії Accenture.

Деякі думки Пола Догерті:

— У розмовах про людину і машину є дуже багато поляризації: є речі, які може робити людина, й те, що може робити машина. Ми сперечаємось у стилі «людина vs машина» — і це створює неправильну динаміку.

— На мою думку, краще дивитись на майбутнє з точки зору «людина+машина» — тобто думати про той простір, де ми можемо співпрацювати, про ті інструменти штучного інтелекту (ШІ), які допоможуть людям краще робити те, що вони добре вміють. Це можна назвати «колаборативним інтелектом». Я вірю, що з появою й розвитком штучного інтелекту ми не рухаємося до більш «машинно-орієнтованої» епохи. Натомість на нас чекає більш «людська» епоха, коли ми зможемо підкреслювати те, що робить нас людьми, завдяки потужним інструментам ШІ.

— Описані зміни мають привести до появи двох нових типів професій. У межах першого люди потрібні, щоб допомагати машинам, у межах другого — машини допомагатимуть людям, наділятимуть їх «суперсилою». У тому числі, з’являться такі професії, як тренер, пояснювач і підтримувач. Вони будуть потрібні усім організаціям, які прагнуть використовувати штучний інтелект.

— У майбутньому штучний інтелект стане брендом вашої компанії, її обличчям, впливатиме на те, як її сприйматимуть споживачі. Вже зараз деякі організації наймають «тренерів», які мають досвід у сферах соціології, психології та інших. Їхнє завдання — тренувати ШІ, щоб той адекватно поводив себе у людських системах, формувати його поведінку та ідентичність в залежності від потреб бізнесу. Це нові ролі для звичних корпоративних систем – вони мають не технічні, а інші, більш «людські» компетенції.

— Штучний інтелект часто порівнюють з «чорною скринькою», і це правда для деяких його форм. «Пояснювач» — це людина, яка допоможе зрозуміти, чи доцільно використовувати такий ШІ, чи потрібен інший його різновид, і які наслідки матиме рішення, прийняте управлінцями. А «підтримував» шукатиме відповіді на запитання: чи діє ШІ так, як очікувалось? Які правила і політики мають регулювати його використання у компанії? Ці нові ролі стосуватимуться не впровадження штучного інтелекту, а доцільності його використання, прозорості цього процесу.

— Все описане стосується не тільки технологічних компаній. Адже зараз майже кожен бізнес розробляє свою цифрову платформу, або використовує дані у нові способи, або генерує новий клієнтський досвід завдяки елементам ШІ. Тому всім потрібно розуміти та використовувати ці нові ролі.

— Один із найцікавіших прикладів поєднання людини та машини — це так звана «інтеграція суджень». Скажімо, у Гарварді нещодавно провели дослідження, яке показало: штучний інтелект може правильно ставити діагноз «рак грудей» у 92% випадків, лікар — у 96% випадків. Але коли поєднати судження людини та машини, точність діагнозу зростає до 99,95%! І ми зараз бачимо такі приклади у різних сферах: коли людина та ШІ разом генерують кращий результат, аніж кожен з них окремо.

Джерело: open


Кількість переглядів: 1455

Догори