Management.com.ua  

Карл у Клари вкрав корали… (рецензія на к/ф “Pirates of Silicon Valley”)

17, Жовтень
2011

Фільм Мартіна Берка “Пірати Силіконової долини” (Pirates of Silicon Valley, США, 1999). Писати щось про Стіва Джобса в жовтні 2011-го – явний ризик отримати звинувачення в кон’юнктурності та поганому смаку. Нехай так. Але ми говоримо тут про менеджмент у кіно, хоча самі «персонажі» в житті були не менш колоритними.

Продаж способу життя

У фільмі обидва головних героя змальовані досить брутальними типами (за звичними соціальними критеріями). Але хіба геній зобов’язаний бути ще і приємною порядною людиною?

Він був, безумовно, великим маркетологом і, водночас, «найскладнішим босом Америки». Fortune стверджував, що Джобс «вважається одним з провідних егоманьяків Кремнієвої долини».

Джобс переманив Джона Скаллі з Pepsi на роботу главою компанії Apple в 1980-х роках, сказавши знамениту тепер фразу: «Ви хочете продавати солодку водичку все своє життя, чи хочете піти зі мною та змінити світ?»

Той самий Скаллі його ж і звільнив потім, коли виникла криза продажів. Але спочатку лідери знайшли спільну мову, тому що обидва вважали, що комп’ютери, зрештою, повинні стати звичайним товаром, і продаватися в залежності від того, як упакований продукт: «Я сказав: Стів, давай продавати спосіб життя. Все, що стосується продажу способу життя, цікавило Стіва. Якщо ви подивитеся на Apple сьогодні – то побачите, що все продається на основі цього досвіду».

Закляті друзі

Досягнувши своїх вершин, Стів Джобс та Білл Гейтс демонстрували світу взаємну толерантність. А як інакше, якщо погубити бізнес-імперії один одного за ціле життя так і не вдалося? Достойний ворог гідний поваги.

Я хотів вкрасти це першим!

Талановиті нащадки, як і належить, йдуть далі. Але якщо перші «гіки» прагнули зруйнувати старий світ, щоб побудувати новий (звичайна утопія), то мета нинішніх – «прогнути під себе» все те, що вже є. Прагматично і по-діловому. А злодійство – просто частина цих технологій: «Хороші художники – копіюють, великі художники – крадуть!»

За словами одного зі старих співробітників Facebook, Цукерберг захоплювався Джобсом і змоделював свій ранній стиль керівництва з оглядкою саме на його агресивну манеру управління компанією.

І цей стиль стає нормою менеджменту вже повсюдно. Перефразовуючи класика, цілком можна стверджувати, що сьогодні «весь світ – Facebook, а люди в ньому … » Хто?

Нас довго вчили, що «геній і лиходійство несумісні». Але так міг думати лише поет із чистою душею, який ніякого поняття не мав про бізнес.

P.S.
… А Клара у Карла вкрала кларнет

Автор: Олександр Прохоренко, керівник BRANDESIGN
Джерело: КІНОменеджмент


Кількість переглядів: 3879

Догори