Management.com.ua  

Леонард Млодінов про гнучке мислення для нових ідей

22, Травень
2018

Придумати оригінальну ідею буває досить складно — бо наш мозок має чимало фільтрів та упереджень, які перешкоджають креативному процесу. Фізик-теоретик Леонард Млодінов (Leonard Mlodinow) розповідає, як можна подолати ці проблеми і допомогти собі створити щось нове й незвичне.

Деякі тези Леонарда Млодінова:

— Спробуйте розв’язати таку загадку: Марджорі та Марджі народились від одних матері й батька, в один і той самий час, але вони не двійнята. Як це можливо? Побачити правильну відповідь нам перешкоджають безумовні припущення. Скоріше за все, коли ви чули чи читали цю загадку, то уявляли собі двійко дівчат — і це вам заважало побачити ще дещо. Скажімо, що вони — трійнята чи четвернята. У житті часто трапляється так само: знайти відповідь стає просто, коли ви ставите під сумнів свої припущення. І це — шлях до гнучкого мислення.

— Мозок людини — це машина для створення ідей. На несвідомому рівні він постійно генерує асоціації й думки. Якщо б всі вони потрапляли до вашої свідомості, ви б втопились у них і не змогли нормально функціонувати — як це часом відбувається у людей із психічними розладами. Рятують нас від цього перевантаження когнітивні фільтри, що відкидають ідеї, які з меншою ймовірністю є правдивими, які менше прив’язані до реальності. Тобто крізь фільтри проходять переважно звичайні, ординарні ідеї. Бо мозок вважає, що саме вони мають спрацювати. У багатьох випадках так і є, але інколи вам потрібна незвична ідея. І щоб її придумати, вам потрібно розслабити когнітивні фільтри, розслабити свій мозок. Тільки тоді нестандартна ідея зможе прослизнути до вашої свідомості. Як це зробити? По-перше, треба прибрати все, що вас відволікає. Скажімо, смартфон, бо навіть якщо ви його не перевіряєте, ваші думки можуть повертатись до нього. Також вам заважає багатозадачність: неможливо сфокусуватись, коли ви змушені перемикатись між справами. Не менш важливо надати собі необхідну кількість часу. Для мене, наприклад, це має бути необмежений час. Якщо сідаю писати книгу о 10 годині і знаю, що о 13-тій матиму зустріч — це зруйнує увесь мій ранок. Я маю знати, що нікуди не поспішаю, аби придумати щось нове.

— Щоб зробити своє мислення більш гнучким, потрібно позбавитись страху невдачі. Більшість людей не любить помилятись, відтак, вони схильні забувати про ситуації, у яких були неправі. Перша річ, якої має навчитись фізик-теоретик — це звикнути до невдач, помилок. Він не може хвилюватись через те, як сприймуть його ідею, — він має просто висловлювати її.

Джерело: open


Кількість переглядів: 1204

Догори