Management.com.ua  

Як Китай змінює майбутнє шопінгу

14, Березень
2018

У Китаї зараз відбувається справжня шопінг-революція. Купівельна поведінка та технології, що стоять за покупками, розвиваються не так, як в інших країнах. Бізнесменам варто вивчити ці процеси і впровадити в свою діяльність, якщо вони хочуть заробляти. Так вважає фахівець із роздрібної торгівлі Анжела Венг (Angela Wang).

«Сьогоднішній Китай – величезна лабораторія, де проходять різного роду експерименти. Вам варто поїхати до Китаю, тут ви можете зазирнути у майбутнє», – говорить експерт. На міжнародній конференції TED вона окреслила три головних тренди в шопінгу.

1. Спонтанність. П’ять років тому середньостатистичний китаєць купував 5-8 пар взуття на рік. Зараз ця кількість зросла втричі – до 25 пар. Анжела Венг каже, що така тенденція простежується всюди, від покупок у бакалійній крамниці до придбання страхового полісу.

Зростання рівня спонтанності має ряд причин: блоги, новини про знаменитостей, розповіді про модні тенденції. Тобто фактично людям не потрібні власне товари – вони просто хочуть йти в ногу з часом і купувати собі більше популярних речей.

2. Прагнення максимальної зручності. Споживачі стали нетерплячими: вони не хочуть годинами стояти в чергах – їм подавай все і відразу. Саме тому на перший план виходить доставка. Анжела Венг впевнена, доставка необхідна кожному бізнесу.

«Завдяки своїй зручності онлайн-шопінг може проникнути в наше життя і залишитися в ньому надовго. Іноді зручність доставки працює краще за програму лояльності», – говорить експерт.

3. Покупки в соцмережах. Люди все більше часу проводять у соціальних мережах, і бізнесу потрібно це враховувати. У будь-якій країні світу покупки в соціальних мережах – лінійний процес. У Китаї все геть по-іншому.

Шопінг включений у соціальну мережу, а соціальні мережі набувають нових вимірів. Взаємна інтеграція систем сягає абсолютно нового рівня. Так само сильно зростає їх влада над усім нашим життям.

«Споживачі тепер самі вирішують, що вони хочуть купувати, коли вони хочуть це купити, як купити і як це показати суспільству. Тепер справа за світовими бізнес-лідерами: їм потрібно уважно вивчити те, що відбувається в Китаї, подумати над цим і спланувати подальші дії», – говорить Анжела Венг.

Джерело: K.Fund Media


Кількість переглядів: 1350

Догори