Management.com.ua  

Відокремити усе зайве (фрагмент к/ф “Moneyball”)

22, Травень
2012

Біографічний фільм “Людина, що змінила все” (“Moneyball”, США, 2011) з Бредом Пітом у головній ролі розповідає про менеджера посередньої бейсбольної команди “Оукленд Атлетікс” Біллі Біна, який при обмеженому бюджеті та кадровій кризі зумів довести свою команду до небачених раніше показників. Головна ідея фільму – те, як інновації в менеджменті та здатність йти на ризик можуть принести плоди, що перевищуватимуть очікування.

Коли головний герой каже “ла-ла-ла. Скільки ж ви говорите!”, йдеться про відокремлення релевантної і нерелевантної інформації. Кожна величина залежить від інших величин; вона є функцією інших факторів, які на нашу думку впливають на неї. Так само і у бейсболі. Є набір різних факторів – кількість команд у лізі, якість гравців у команді, підхід тренера тощо. Ми прагнемо дізнатися які фактори впливають найбільше на успіх команди, та не менш важлива інформація про те, які з факторів не впливають на гру. Йдеться про так званий “білий шум” або незначущі параметри впливу. Отож спочатку треба ідентифікувати фактори, які дійсно впливають на результат, після чого визначити найважливіші з них. Згодом треба визначити ціну кожного з них – скільки коштує змінити ту чи іншу величину, яка впливає на успішність команди, і максимізувати її.

Інтуїція чи розрахунок йдуть зигзаподібно. І не можна або рахувати, або покладатися суто на інтуїцію. Жодна прорахована, але не протестована модель, має дуже мало шансів на реалізацію. Потрібно ставити найвищу ціль, тоді є шанс її досягнути. Просто порахувати недостатньо. Потрібні вольові рішення.

Автор: Євген Пенцак, Ph.D., Lausanne University [Швейцарія], професор фінансів kmbs
Джерело: Innovations.com.ua


Кількість переглядів: 1908

Догори