Management.com.ua  

Робити гроші на збитках (фрагмент к/ф “Wall Street: Money Never Sleeps”)

22, Лютий
2011

Фрагмент фільму “Уолл-Стріт: гроші не сплять” (“Wall Street: Money Never Sleeps”, США, 2010). Криза 2008-го року почалася з краху банку Lehman Brothers. За словами фахівців, Lehman Brothers згубила інвестиційна політика, заснована на повній упевненості в держпідтримці за будь-якої ситуації.

Така позиція базувалася на тому, що банк майже 50 років користувався преференціями високопоставлених родичів сім’ї Lehman. Тому відмова адміністративного ресурсу підтримати компанію у кризовий період у 2008 році й стала основною причиною банкрутства. У результаті, четвертий за величиною банк США з півтора сторічною історією “згорів” усього за декілька місяців, і був проданий за ціною середнього українського банку.

Коли остання надія на збереження активів була втрачена, керівництво вирішило розпочати процедуру банкрутства лише для частини своєї структури. Об’єктом банкрутства стала холдингова компанія, на рахунок якої були перекладені борги всієї структури – 613 млрд. дол. Дочірні підрозділи банку, включаючи брокерсько-дилерський та підрозділ з управління активами (їхній обсяг – 282 млрд. дол. на кінець 2007 р.), продовжили роботу після 15 вересня – дати запуску процесу банкрутства – і не підпали під цю процедуру.

Окрім цього, голова Lehman Brothers Річард Фулд вчасно, за декілька днів до вересневого краху, розподілив багатомільйонні бонуси та зарплати. У результаті, топ-менеджемент Lehman Brothers продемонстрував збиток більше ніж у півтрильйона доларів і вдало завершив свою кар’єру, забезпечивши собі далеко не безбідну старість та підґрунтя для нового бізнесу. Це одне з можливих рішень в ситуації банкрутства: вам байдуже з якою сумою банкрутувати, але люди залишаються задоволеними.

Автор: Євген Пенцак, викладач фінансів та ризик-менеджменту в Києво-Могилянській бізнес-школі
Джерело: Innovations.com.ua


Кількість переглядів: 2375

Догори