Management.com.ua  

Крах чекає на всіх (фрагмент к/ф “Wall Street: Money Never Sleeps”)

16, Березень
2011

Фрагмент фільму “Уолл-Стріт: гроші не сплять” (“Wall Street: Money Never Sleeps”, США, 2010). Однією з ключових тез фільму є теза про те, що крах чекає на всіх. Закони капіталізму такі, що рано чи пізно трапляється криза. Аналіз історії та наукові дослідження стверджують, що з плином часу період між кризами буде зменшуватися, а амплітуда збільшуватися. На кожному фінансовому ринку утворюються бульбашки. І кожній бульбашці передує міф. Перед бульбашкою ринку нерухомості був міф про те, що вартість землі буде постійно збільшуватися. Людей стає на планеті усе більше й більше, а площа землі залишається сталою. Проте все виявилося не так.

Наявність значних фінансових криз – це наша плата за капіталізм та ринкову економіку. У випадку планової економіки буде повільний, але стабільний ріст, проте ніхто не буде мотивований. Якщо людство хоче жити у вільній економіці, то хочемо ми того чи ні, час від часу повинні розплачуватися кризою.

Поширена думка, що криза – це спланована акція, на якій дехто заробив чималі гроші. У фільмі теж про це йдеться, коли говориться, що компанія “Черчіль і Шварц” грала на протилежних тенденціях, йшла в “короткі” позиції. Раніше я особисто теж мав скептичне ставлення до політики США, але поспілкувавшись з деякими впливовими людьми з уряду, з американськими мільярдерами, я побачив в їхніх очах дитячу відповідальність за долю планети. Вони здатні на все, що завгодно, аби тільки врятувати земну кулю від глобального колапсу, від тероризму, і відчувають при цьому персональну відповідальність за долю людства.

Автор: Євген Пенцак, викладач фінансів та ризик-менеджменту в Києво-Могилянській бізнес-школі
Джерело: Innovations.com.ua


Кількість переглядів: 2249

Догори