Management.com.ua  

Чому так багато людей працюють на «паскудній роботі»

13, Жовтень
2021

Наше суспільство зациклене на роботі. Деякі з нас працюють по 80 годин на тиждень на посадах, які не задовольняють нас, просто заради роботи. Експерти-антропологи, такі як Джеймс Сузман (James Suzman), вже навіть говорять, що багато робочих місць, де ми працюємо, можна розглядати як приклад «паскудної роботи» — складної роботи, яка не є потрібною. Створення цих робочих місць викликано тим, що наша культура і спосіб життя обертаються навколо 8-годинного робочого дня.

Так чому ж ми працюємо на «паскудній роботі»? Багато економістів сказали б, що це вирішує проблему дефіциту. Але багато хто не знає, що в нашому суспільстві ми подолали поріг дефіциту ще в 1980-х, і майже у всіх були задоволені основні потреби. Настільки, що на наші звалища потрапляє більше їжі, ніж у наші шлунки. Якщо дефіцит більше не є проблемою, чому ми все ще працюємо більше 40 годин на тиждень? Це тому, що у людей є гуманний інстинкт працювати і бути продуктивним.

Якщо 40-годинний робочий тиждень більше не служить нашому суспільству, ми можемо наблизитися до нової економічної утопії, — важає Сузман. У даний час, особливо після пандемії COVID-19, багато працівників відвертаються від роботи, що їх не задовільняє, і з головою занурюються у свої хобі — приготування їжі, написання книг, малювання і загалом — у творчість. Якщо ми продовжимо йти цим шляхом, вся наша економічна система обов’язково зміниться, що зробить світ багатшим, де кожен виконуватиме ту роботу, яку хоче.


Кількість переглядів: 1281

Догори