Management.com.ua  

Історія виробничої системи Тойоти

13, Квітень
2017

Toyota розробляла свою виробничу систему (Toyota Production System, TPS) з моменту заснування компанії. У період 1911-1930 років система формувалася завдяки заслугам Сакіті Тойода, який впровадив принцип «дзідока» (англ. Jidoka, інтелектуальна автоматизаціа, яка в разі виникнення нештатної ситуації зупиняє виробничу лінію, не дозволяючи далі тиражувати брак) і правило «П’ять чому» (англ. The Five Whys Technique, підхід для вирішення проблем, при якому, задавши п’ять разів питання «Чому?», визначається причинно-наслідковий зв’язок процесу, який призвів до проблеми).

З 1948-го року Киічіро Тойода став впроваджувати в виробничу систему принцип «точно в строк», яка системно сформувалася у 1961-му році. У період 1932-1959 років, завдяки заслугам Таїті Оно, TPS доповнилася системою управління виробництвом «канбан» і концепцією «ощадливе виробництво». Побувавши в США і ознайомившись із системою роботи супермаркету, Таїті Оно дійшов до висновку, що виробництво продукції повинно грунтуватися не на планованих обсягах продажів (стратегія виштовхування), а на реальному попиті (стратегія витягування).

У період 1955-1982 років Сігео Сінго доповнив виробничу систему методом SMED і захистом «пока-йоке» (англ. Poka-yoke, або «захист від дурня», захист предметів користування від очевидно невірних дій людини, як при користуванні, так і при технічному обслуговуванні або виготовленні).

Дивіться документальний фільм, в якому розповідається історія створення та розвитку TPS.

За інформацією Wikipedia


Кількість переглядів: 2236

Догори