Management.com.ua  

Україна увійшла до топ-10 світових лідерів ІТ-індустрії

24, Січень
2012

За даними Європейської бізнес-асоціації (EBA), Україна ввійшла до топ-10 світових лідерів індустрії інформаційних технологій. Останні 5 років щорічне зростання українського ринку високих технологій становило 30-40%. Проте учасники ринку переконані, цього замало. Для подальшого активного розвитку галузі необхідно створити спеціальній сприятливий режим, адже світові конкуренти українського ІТ-бізнесу мають подібні преференції.

Лідерам світової ІТ-індустрії створили сприятливі умови

“Індія, Китай, Білорусь, Бразилія – вони вже всі прийняли відповідні закони і галузь ІТ-індустрії розвивається у них дуже добре і приносить величезні доходи державі”, – розповів засновник Telesens International Ltd Едуард Рубін.

За розрахунками Комітету EBA з інформаційних технологій, у разі ухвалення пропозицій бізнесу, у поточному році можна очікувати збільшення надходжень до бюджету від ІТ-сектору на рівні 180 млн. грн.

Світова практика, та досвід інших країн показують, що саме податкові пільги та спеціальні режими є запорукою зростання вказаного сектору. У EBA переконані, що сьогодні слід внести низку правок у існуючий законопроект, що передбачає покращення умов ведення ІТ-бізнесу. Так, учасники ринку вважають найоптимальнішою модель оподаткування за принципом 5/5/5 – 5% єдиний соціальний податок, 5% прибутковий податок фізособи, і 5% податок з прибутку компанії.

В Україні бракує кваліфікованих програмістів

Заважає динамічному розвитку індустрії і ще одна ключова проблема – дефіцит кваліфікованих кадрів, зауважують учасники ринку. Кількість випускників сьогодні не задовольняє потреби ринку, і без рішучих дій у майбутньому така тенденція тільки посилиться.

“Ми поставили перед собою мету: разом з керівниками компаній, разом з керівниками відділів кадрів ми хочемо впливати на кількість випускників, які випускаються в Україні за напрямками ІТ”, – переконує генеральний директор Itera Consulting Ukraine Ігор Мендзебровський.

Сьогодні лідерами ринку високих технологій в Україні є такі міста як Харків, Львів та Київ. Водночас, саме у столиці виконується найбільший обсяг робіт у сфері ІТ.

Джерело: Телеканал новин 24


Кількість переглядів: 2408

Догори