Management.com.ua  

Безглузде життя газетного магната (рецензія на к/ф “Citizen Kane”)

15, Лютий
2012

“Громадянин Кейн” (Citizen Kane, США, 1941) – один із найвеличніших фільмів за всю історію кіно. Американський інститут кінематографії назвав його найкращим фільмом всіх часів і народів. Фільм зняв 25-річній вундеркінд Орсон Уеллс (Orson Welles), який за сумісництвом написав сценарій, продюсував фільм і грав головного героя.

Герой фільму – Чарльз Фостер Кейн – справжній переможець, лідер, улюбленець мільйонів, і, в той же час, людина, яку ненавидять. Газетний магнат, найбагатша людина, політик, передвиборна промова якого сповнена сарказму і самовдоволення. Вибори – це шоу, музична тема якого схожа на парад-але циркової вистави. Широка самореклама, нескінченні обіцянки, наклеп і дискредитація опонентів… Навіть у цьому фільм не втратив свого сучасного звучання.

Герой фільму являє собою збиральний образ “королів” Америки, у якому у свій час угадували видавця Херста. Той самий бізнес, такий само будиночок на узбережжі. А сюжет, по суті, простий і вічний. Це історія про те, як влада калічить людську душу. Однак ця простота компенсується оригінальною мовою оповідання. Усе починається зі смерті героя, останні слова якого були: “Бутон троянди”. Журналіст, намагаючись зрозуміти, що ж це значить, починає своє власне розслідування. Хоча основна мета цього була зрозуміти, ким же був Кейн насправді…

Зовні, Кейн звичайна людина, дружелюбний, заповзятливий, здається, що гроші його не хвилюють, а головне для нього – власні принципи. Але згодом він втрачає голову, перетворюючись у власника, колекціонера речей, людей. Сенс його життя – робити новини. Зароблені гроші потрібні щоб купувати. “Купувати” тут виступає не як звичний нам процес, а як якесь дійство заради дійства. Він – Чарльз Фостер Кейн, Американець, Громадянин, самотня нещасна людина.

У нього в душі, як і на паркані перед його будинком, висить напис “Вхід заборонений”. А “бутон троянди” – символ непотрібності й нещастя найбагатшої людини. Все його життя – дурниця. Величезний замок, багатство, слава, вплив – все це в решті виявилося зайвим, непотрібним і безглуздим.

За матеріалами www.kievrus.com.ua, www.kinocafe.ru


Кількість переглядів: 3729

Догори