Management.com.ua  

Рей Даліо про меритократію ідей

21, Березень
2018

Що, якби ви по-справжньому знали своїх колег і навіть їхні думки? Рей Даліо (Ray Dalio), засновник Bridgewater Associates, найбільшої в світі компанії з управління хедж-фондами, з точки зору бізнесу розповідає про переваги меритократії ідей. Для неї потрібні повна прозорість і алгоритмізація прийняття рішень. У такій системі люди можуть вільно висловлювати свої думки і навіть критикувати начальство.

З наступного відео з конференції TED ви дізнаєтеся про те, як ця стратегія допомогла Даліо створити один із найуспішніших хедж-фондів в світі і як спільне прийняття рішень на основі фактів може бути корисним особисто вам.

Деякі тези Рея Даліо:

— Щоб бути ефективним інвестором, потрібно ставити на непопулярне і виявлятися правим. А йти проти всіх і виявлятися правим непросто, але потрібно так робити, тому що ціна формується з урахуванням загальноприйнятої думки. Щоб бути підприємцем, успішним підприємцем, потрібно йти проти загальноприйнятого і виявлятися правим.

— Мені хотілося меритократії ідей. Іншими словами, не авторитарного режиму, коли за мною йшли беззаперечно, і не демократії, при якій всі точки зору мають однакову вагу, я прагнув меритократії, щоб перемагали найкращі ідеї. Як я зрозумів, для цього нам потрібна була гранична відвертість і гранична прозорість. Під граничною відвертістю і прозорістю я маю на увазі, що люди повинні озвучувати свої справжні погляди і бачити все.

— Зазвичай потрібно 1,5 року, щоб переконатися, що люди вважають за краще працювати саме так, в умовах повної прозорості, а не потайливості. Тут немає закулісних ігор, жорсткості і недомовок, а є меритократія ідей, і люди можуть говорити відкрито. І це чудово. В результаті наша робота і відносини стали ефективнішими. Але так трапляється не з усіма. Виявилося, що 25-30% людей це не підходить.


Кількість переглядів: 1225

Догори