Management.com.ua  

Джеймс Даймон про лідерство, бюрократію і криптовалюту

18, Грудень
2017

Джеймс Даймон (James “Jamie” Dimon), президент та голова ради директорів JPMorgan Chase, розповів у Стенфордській бізнес-школі про своє розуміння лідерства, про бюрократію, що вбиває, про криптовалюту та багато іншого.

Деякі тези Джеймса Даймона:

— Коли людина молода, оцінити її лідерські здібності складно. Але характер є необхідною умовою. Під характером я маю на увазі, у тому числі, здатність казати правду, всю правду й нічого, окрім правди. Не “підрихтовувати” правду, не казати різне різним людям. Якщо людина на це не здатна — я не буду витрачати на неї свій час.

— Компанії знищує бюрократія. Я завжди прагну скорочення нарад, а всю інформацію учасникам відправляю завчасно. Я очікую, що люди зроблять “домашню роботу”, проаналізують дані й навіть поспілкуються між собою ще до того, як приходити на зустріч. Без цього проводити нараду немає сенсу. За такого підходу люди приходять або вже з планом дій, або для обговорення того, з чим вони незгодні.

— Кажуть, що бюрократія корисна для бізнесу, вона допомагає справлятись зі складними викликами у глобальному середовищі. Але це неправда, бюрократія вбиває. Вона вбиває добро в людях, висмоктує інновації з бізнесу. Вона робить колегу твоїм конкурентом, унеможливлює співпрацю. А це дуже погано для компанії. Немає нічого страшного в тому, щоб конкурувати ідеями, але конкурувати з тими, хто працює поряд, — небезпечно.

— Якщо подивитись на списки Fortune 500 за минулі десятиліття, то можна побачити, що саме бюрократія стала причиною падіння багатьох бізнесів. Завдання генерального директора та ради директорів — не дозволяти бюрократії поширюватись. Але ж на практиці дуже часто сама рада директорів і сприяє цьому!

— Співпрацювати — не означає погоджуватись з усіма. Якщо працівник скаже, що він мені відданий, то я попрошу конкретизувати, що він має на увазі. Адже потрібно бути відданим не керівнику, а організації, клієнтам, принципам. Бути відданим комусь — означає підтримувати його рішення, незалежно від того, чи правильні вони. А це помилка, це не має нічого спільного зі співпрацею.

Джерело: open


Кількість переглядів: 1559

Догори