Management.com.ua  

Дональд Салл: Як спростити стратегію?

21, Серпень
2017

Чому нібито чудові стратегії так і лишаються на папері, замість того щоб змінювати організації? Зазвичай керівники відповідають на це запитання так: у нас хороша стратегія, але погане її втілення. Насправді ж, у більшості випадків, коли компанія не може виконати стратегію, проблема полягає у самій стратегії, — впевнений викладач Лондонської бізнес-школи Дональд Салл (Donald Sull). У цьому короткому відео він розповідає про те, як знайти вихід з такої ситуації.

Деякі ключові тези Дональда Салла:

— Для того щоб стратегія дійсно спонукала до дій, її має бути легко запам’ятати. Щоб її можна було легко запам’ятати — вона повинна бути зрозумілою. А для цього, у свою чергу, вона має бути простою.
Якщо стратегія занадто складна, щоб її втілити, — то це не стратегія, а звіт. Отже, потрібно звести великий документ, що містить вашу стратегію, до набагато меншого формату, котрий включатиме лише ключовий її зміст.

— Подумайте, як ваша компанія створює та втримує економічну цінність? Економічна цінність — це різниця між тим, що клієнт готовий заплатити за ваш продукт, та витратами на його виробництво. Стратегія дозволяє значно розширити ці межі: або суттєво збільшити готовність споживача платити, або суттєво зменшити витрати.

— Щоб спростити стратегію, корисним буде поставити собі три запитання. По-перше, які ключові драйвери створення цінності в нашій компанії? По-друге, які ключові виклики стоять перед нами? Це не має бути довгий список. Управлінська команда повинна домовитись про 3-5 виклики, які організація здатна подолати.
Третє запитання: які битви ми повинні виграти у середньостроковій перспективі (2-5 років), щоб подолати ключові виклики? Якщо компанія знайде відповіді на ці три запитання, вона зможе перейти від розмірковувань про стратегію до її ефективного виконання.

Джерело: open


Кількість переглядів: 1352

Догори