Management.com.ua  

Шопінг-пастки, або як не спійматися на гачок у магазині

15, Березень
2013

Наші торговельні мережі все винахідливіше полюють на покупців і переймають за кордоном методи психологічного впливу на них. Для цього використовують музику, кольори, світло і навіть запах. Приміром, спеціально розпилюють аромат свіжої випічки, щоб “розпекти” купівельну спроможність голодних клієнтів.

Учені довели, що музика здатна змінювати ставлення до товару. Приміром, речі здаються кращими завдяки приємним мелодіям. Часом всередині композицій записують спеціальні команди, які вухо не чує, – щось на зразок 25-го кадру. Зазвичай клієнтам дають прості вказівки – наприклад “купуй” і “не кради”. Також застосовують технологію “звуковий дощ” – тобто зацікавлюють за допомогою голосових команд, підказуючи, куди слід дивитися. Використовуючи певні мотиви, впливають і на активність.

Маніпулюють покупцем і через запахи. Маркетологи кажуть: розпорошення ароматів свіжого хліба, кориці чи мандаринів дозволяє збільшити обсяги продажів у продуктових супермаркетах майже на чверть. В універсальних магазинах одягу найчастіше використовують екстракти хвої, а в чоловічих – тютюну та шкіри. Завдяки цьому клієнти почуваються соліднішими та більше витрачають. Грають і на цифрах. Приміром, ставлять біля дуже дорогого товару трохи дешевший, але все одно завищують його вартість. Тоді це не так помітно.

А за допомогою гри барв та світла товар можна зробити спокусливішим. Той, що виставлений на освітлюваній поверхні, продається швидше, ніж той, що на темній. Окрім того, речі розвішують за принципом гармонії кольорів. Покупці відразу вловлюють гарне поєднання і можуть купити кілька предметів гардеробу в комплекті. А продавцям тільки це і потрібно. Водночас у продуктових крамницях навіть спеціально підсвічують делікатеси, щоб вони здавалися апетитнішими.

Щоб не спійматися на гачок, фахівці радять завжди йти на закупи ситими та зі списком необхідних речей, і суворо його дотримуватися. А ще – хоч як спокусливо розкладені й оформлені наїдки, не соромитесь попросити їх скуштувати. Мало хто знає, що законодавством передбачене таке право. Норма проби готових до вживання продуктів – ковбас, сирів та салатів – у межах п’яти грамів. І продавцям це добре відомо.

Коментують:
Олег Ніколаєнко, бізнес-тренер
Дмитро Роденко, маркетолог

Джерело: UBR


Кількість переглядів: 1753

Догори