Management.com.ua  

Як сподобатися потенційному роботодавцеві: 5 прикладів з відомих фільмів

29, Серпень
2018

Прийом на роботу, що проводиться HR-менеджерами – процедура досить нудна: анкети, усні інтерв’ю тощо. А в великих компаніях вони настільки стандартизовані, що у претендента є дуже вузький коридор для демонстрації своїх можливостей. Інша справа, якщо відбір здійснює сам майбутній роботодавець, який намагається вгадати, хто з претендентів саме той, хто йому потрібен. Тут претендентові якраз важливо вчасно «вийти за рамки», проявити себе. K.Fund Media підібрав у якості ілюстрацій до таких ситуацій епізоди з відомих фільмів.

Приклад №1: швидка орієнтація в нестандартних ситуаціях

Для компаній та організацій, де однією з головних вимог до співробітників є швидка орієнтація в нестандартних ситуаціях, важливо перевірити цю рису ще на стадії попереднього відбору. Роблять це непомітно, маскуючи основну мету перевірки фальшивою, котру представляють головною, як у фільмі «Люди в чорному». Тут важливі не відповіді, які учасники відбору писали (вірніше – намагалися писати) на запитання тестів, а те, що герой у виконанні Вілла Сміта єдиним з усіх здогадався наблизити до свого крісла-капсули стіл, що стояв посеред приміщення, аби використати його в якості письмового.

Але претендент, який володіє такою рисою, виграє лише тоді, коли в усьому іншому не поступається іншим претендентам. У даному випадку – у фізпідготовці, що було продемонстровано на початку фільму, де герой Сміта ще простий поліцейський, і влучності стрільби.

Приклад №2: демонстрація тверезої самооцінки

Менеджери, що підбирають співробітників, з якими будуть контактувати напряму і постійно, як у фільмі «Диявол носить Prada», де головний редактор журналу мод шукає собі асистентку, можуть виходити з різних вимог. У даному випадку професійні знання потрібні спочатку в мінімальному обсязі, оскільки в креативних колективах, кожен з яких унікальний по-своєму, їх можна набути тільки в процесі роботи.

Але головний редактор оцінила її несподівано виявлену в прощальних фразах здатність до тверезої самооцінки, яка свідчить про розум та здібності до навчання.

Приклад №3: поставити роботодавця у ситуацію можливого програшу

У фільмі «Крамер проти Крамера» ситуація протилежна тій, яка описана в попередньому прикладі – головний герой у виконанні Дастіна Хоффмана є висококласним фахівцем і прекрасно знає це. Саме це бентежить HR-менеджера, котрий розуміє, чому він згоден на роботу, на якій платять менше, ніж на колишньому місці. Тому HR-менеджер бере стандартну паузу – і тоді герой Хоффмана йде ва-банк, вимагаючи розмови з керівником, який повинен прийняти остаточне рішення, причому просто зараз, хоча розмова відбувається під час передноворічної корпоративної вечірки. (Справа в тому, що дружина, яка пішла від героя Хоффмана, намагається відібрати у нього через суд малолітнього сина, мотивуючи це тим, що він на даний момент опинився без роботи).

Тут важливо, що герой Хоффмана не б’є на жалість або чоловічу солідарність, як це багато хто зробив би на його місці. Він нічого не розповідає про свої особисті обставини, оскільки розуміє, що його потенційному роботодавцю на це, грубо кажучи, наплювати. Замість цього він сам ставить роботодавця в ситуацію можливого програшу, коли той ризикує не найняти і тим самим втратити прекрасного фахівця, згідного працювати за скромні гроші. І виграє.

Приклад №4: показавши свій творчий хист, одразу продемонструвати скромність

Те, як можна під час співбесіди перехопити ініціативу, добре показано і в фільмі «Сім’янин», де герой Ніколаса Кейджа під час першої половини спілкування розуміє із відсутності реакції співрозмовників, що програє і різко змінює тактику, почавши розповідати потенційним роботодавцям про них самих. Тим самим він демонструє їм не тільки свої навички збору інформації, а й уміння їх аналізувати.

І робить дуже правильний хід у фіналі бесіди – показавши свої високі особисті якості, говорить, що готовий почати навіть із миття машин. Тобто – повертає ініціативу потенційному роботодавцю. Якби він не закінчив на цій смиренній ноті, його би не взяли – агресивні розумники не подобаються нікому.

Приклад №5: завжди бути щирим

Важлива обставина для всіх випадків найму на роботу – претендент повинен бути на співбесіді щирим. По-перше, обман все одно розкриється, а, по-друге, він може навіть не підозрювати про справжню мету роботодавця.

Так, у фільмі «Відступники» випускник поліцейської академії у виконанні Леонардо Ді Капріо при написанні резюме не вказав всіх своїх численних родичів зі злочинного світу і на співбесіді намагається показати себе стандартним копом, не здогадуючись, що насправді ціль його потенційних начальників – знайти для роботи під прикриттям поліцейського, який не буде схожим на поліцейського.


Кількість переглядів: 1507

Догори