Management.com.ua  

Мічіо Каку про штучний інтелект

13, Червень
2018

Фізик-теоретик та відомий футуролог Мічіо Каку (Michio Kaku) розмірковує у цьому відео про те, чиї прогнози щодо штучного інтелекту є більш точними: Марка Цукерберга (Mark Zuckerberg) чи Ілона Маска (Elon Musk). Яким же буде майбутнє людства після появи справжнього штучного інтелекту?

Деякі думки Мічіо Каку:

— Зараз ми є свідками битви мільярдерів: з одного боку, Марк Цукерберг каже, що хвилюватись не слід, адже штучний інтелект (AI) створить для нас нові робочі місця, нові сфери бізнесу, генеруватиме багатство. З іншого боку, Ілон Маск попереджає про небезпеку: на його думку, штучний інтелект становить екзистенційну загрозу для людства. Ті, хто поділяє його позицію, стверджують: можливо, колись роботи створять зоопарки, у яких житимуть люди – як сьогодні ми чинимо з тваринами.

— Я вважаю, що певний сенс є у кожній з цих думок. У короткостроковій перспективі, швидше за все, правий Цукерберг. Штучний інтелект дійсно створить багато нових можливостей, зробить життя комфортнішим, а речі — дешевшими. Будуть розвиватись нові сфери діяльності: скажімо, я впевнений, що сфера штучного інтелекту стане більшою, ніж зараз є автомобільна. А самі автомобілі будуть роботами, з якими ми зможемо спілкуватись і сперечатись. З’являться зовсім нові сфери, пов’язані з обслуговуванням, ремонтом роботів, зі створенням програмного забезпечення зі штучним інтелектом тощо.

— Втім, не варто бути наївними. Швидше за все, буде переломний момент, коли роботи стануть небезпечними для нас, коли штучний інтелект перетвориться на екзистенційну загрозу. На мою думку, цей момент — поява самосвідомості в AI.

— Зараз роботи не усвідомлюють, що вони — роботи. Вони є подібними до калькуляторів машинами, які виконують наші інструкції. У них немає волі. Але з часом вони зможуть прораховувати альтернативні цілі й сценарії — і прийдуть до розуміння, що вони — не люди. Сьогодні інтелект найрозумнішого робота можна порівняти з інтелектом таргана. Але це тільки питання часу — коли роботи стануть такими розумними, як миші, потім як щури, собаки, мавпи. А мавпи вже усвідомлюють, що вони — не люди. І ось у цей момент, коли роботи стануть розумними, як мавпи, людям варто поставити їм чіпи, які автоматично вимикатимуть їх при появі певних думок (наприклад, про вбивство).

— Коли це станеться? Думаю, за декілька десятиліть. Цей час потрібен нам, щоб навчитись і зрозуміти — як діяти в описаній ситуації.

Джерело: open


Кількість переглядів: 947

Догори