Management.com.ua  

Приховані можливості тіньової економіки

25, Квітень
2018

Ніті Бхан (Niti Bhan) вивчає бізнес-стратегії африканських неформальних ринків: невеликі магазини і крамнички, ремісники і робітники є невидимим двигуном, що підтримує економіку континенту. Заманливо думати про цих працівників як про неплатників податків, або ж навіть як про злочинців, але Ніті заявляє, що цей сегмент економіки, що швидко розвивається, є законним і в нього варто інвестувати. За її словами, якщо ми це зробимо, то зможемо створити ще тисячі робочих місць. «Це родючі паростки бізнесу і підприємств», — розповідає Бхан на конференції TED. «Чи можемо ми почати з визнання цих навичок і діяльності?»

Тези з виступу Ніті Бхан:

— Досліджуючи матеріали за минулі 20 років, ми виявили, що ніхто не проводить розрізнень між незаконним бізнесом у неформальному секторі, наприклад, таким як контрабанда, і законним, але не зафіксованим, наприклад, як продаж овочів і фруктів. У суахілі є слово “біашара”, яке позначає торгівлю чи комерцію, на противагу слову “магендо”, що позначає контрабанду. Така криміналізація неформального сектору, яка відбувається завдяки тому, що в англійській не розрізняються ці два аспекти, дуже легко може коштувати африканській економіці від 60% до 80% щорічного приросту ВВП, бо ми не визнаємо тих рушіїв, які лежать в основі цієї економіки.

— У неформальному секторі приріст робочих місць в чотири рази більший, ніж у традиційній формальній економіці, чи “модерній” економіці, як її часто називають. Неформальний сектор дає зайнятість і можливості отримання доходу тим, хто з традиційної точки зору є найбільш “некваліфікованими”.

— Проблема не в тому, що тут кримінал — адже не можна вважати криміналом бізнес, який видає квитанції і сплачує податки, — а в тому, що ця кваліфікована робота не має визнання. Банківським системам і подібним структурам бракує можливостей, щоб визнати такий мікробізнес, беручи до уваги, наприклад, той факт, що точка під деревом не має поштової адреси.


Кількість переглядів: 1064

Догори