Management.com.ua  

Баррі Нелбафф про співпрацю і «дилему в’язня»

5, Лютий
2018

На що сьогодні потрібно звертати увагу бізнесу, формуючи стратегію? Чим може бути корисною «дилема в’язня» для цього процесу? Про це розповідає у короткому відео Баррі Нелбафф (Barry Nalebuff), професор Єльської школи менеджменту та експерт в області теорії ігор і стратегічного мислення.

Деякі тези Баррі Нелбаффа:

— Ми часто фокусуємось на стратегії конкуренції, але набагато краще — дивитись на картину в цілому. Адже, окрім конкурентів, є чимало інших гравців, роль яких потрібно брати до уваги. І особливо важливо дивитись на ті компанії, що можуть додати цінності вашому продукту. Скажімо, Intel та Microsoft не є конкурентами. Але для клієнта цінність продукту Intel без продукту Microsoft буде значно меншою — і навпаки.

— Коли ми писали першу роботу з теорії ігор, світ був дещо іншим. Тоді ми написали: «люди співпрацюють, щоб створити пиріг, а потім конкурують, щоб його поділити». Ми фокусувались на тому, як застосувати «дилему в’язня» до конкуренції. Але виявилось, що вона так само підходить і для взаємодії.

— Ситуація зі співпрацею у бізнесі нагадує «дилему в’язня», тільки з протилежним знаком. Для конкурентів — скажімо, Coca-Cola та Pepsi — вигідніше тримати ціни високими для клієнтів. Але для Intel та Microsoft все навпаки: Intel зацікавлений у тому, щоб ціни на продукти Microsoft були доступними, — бо це стимулює і продаж комп’ютерів. Тож якби Intel та Microsoft мали змову, то вони, швидше за все, домовлялись би про зниження цін, а не про їх підвищення. Бо саме так продаж в обох бізнесів зростатиме, і, відповідно, зростатимуть і прибутки.

Джерело: open


Кількість переглядів: 1280

Догори