Management.com.ua  

Підприємницьке мислення: як помічати те, чого не бачать інші

24, Січень
2018

Видатні підприємці вміють розпізнавати те, що інші випускають з поля зору. Як навчитись звертати увагу на незвичне й бачити більше, ніж зазвичай? Про це розповідає викладач менеджменту Стенфордської бізнес-школи Емі Вілкінсон (Amy Wilkinson).

Деякі тези Емі Вілкінсон:

— Чимало досліджень показують, що наше око вихоплює різні незвичні речі, коли ми виходимо з дому, їдемо на роботу, йдемо пішки. Але більшість з нас не затримується на такому об’єкті — бо ми знаходимось у рутині, живемо звичним життям. Підприємці ж, навпаки, схильні хапатись за те незвичне, що бачать. Вони зупиняються, роздивляються, ставлять запитання.

— На фінансових ринках, якщо ти вмієш помічати сигнали та швидко реагувати на них, ти можеш заробити чимало грошей. У підприємницькому середовищі, помітивши аномалію та звернувши на неї увагу, пішовши за нею, можна отримати хороший результат. Якщо ви хочете опанувати це вміння, потрібно постійно бути напоготові. Також можна практикуватись: подивитись, як щось працює, і запитати себе, чому це там працює? Які фундаментальні принципи дозволяють цьому працювати? Знайшовши відповідь, можна застосувати побачене у якійсь іншій сфері.

— Говард Шульц не винайшов культуру кави. Коли він був на конференції в Італії, то побачив, як місцеві мешканці на шляху з дому до офісу зупиняються, щоб купити каву. Так народилась ідея Starbucks — стати цим «третім місцем», куди заходять люди. Втім, це не було простим копіюванням. Перша спроба створити «італійську кав’ярню» у Сіетлі (з оперною музикою й офіціантами у краватках) провалилась. Шульц експериментував далі — та прийшов до того вигляду Starbucks, який нам відомий: де ти можеш працювати, розмовляти з друзями.

— Деякі ідеї можна позичати з інших географічних локацій, з інших сфер бізнесу. А ще деякі — з іншого часу.

— Видатні підприємці дивляться на можливості, як архітектори. Архітектор шукає порожнє місце — і починає будувати знизу вгору. Так і підприємці — шукають проблему чи завдання і починають створювати розв‘язок. Скажімо, Tesla вирішує завдання екологічного транспортування, SpaceX — завдання забезпечити життя на інших планетах. Ілон Маск мислить, як архітектор, — будує шматок за шматком, знизу вгору. Ще один спосіб мислити, як підприємець, — стати інтегратором: тим, хто вміє складати разом речі, які раніше ніколи не поєднувались, змішувати концепти. Інколи це працює, інколи — не спрацьовує, а інколи — створює фантастичні можливості.

— Ахіллесова п’ята управлінців — те, що вони часто вважають себе експертами у певній сфері. І, як наслідок, перестають ставити собі запитання. А це дуже небезпечно.

— Допитливість — це те, що розблоковує наше вміння помічати можливості. Кожен з мас може тренувати свою допитливість: ставити запитання і продовжувати вірити, що ми здатні вчитись новому й робити нові відкриття щодня.

Джерело: open


Кількість переглядів: 1738

Догори