Management.com.ua  

Маршалл ван Альстайн про цінність платформ

30, Жовтень
2017

Що продають компанії, які використовують бізнес-модель платформи? Хто створює цінність, яку вони пропонують? Про це й багато іншого — у виступі Маршалла ван Альстайна (Marshall Van Alstyne), голови кафедри інформаційних систем Бостонського університету та співавтора книги “Революція платформ” (Platform Revolution).

Деякі тези Маршалла ван Альстайна:

— Структура організацій зараз змінюється: трансформується те, як частини компанії тримаються разом, як вони складаються в одне ціле. Тому сьогодні нам потрібно бути більш відкритими, коли ми створюємо стратегію, думати не тільки про свою компанію, але й про ширший контекст, про зовнішню спільноту.

— Сьогодні Uber є більш цінним бізнесом, аніж BMW за показником ринкової капіталізації, Airbnb — більш цінним, ніж мережа готелів Mariott, Facebook коштує більше, ніж Walt Disney. При тому, що Facebook був заснований лише у 2004 році, а Walt Disney — у 1923, Airbnb — у 2008-му, а Marriott — у 1927-му, Uber — у 2009-му, а BMW — у 1916 році. Цікаве й співвідношення кількості працівників: у Uber, Airbnb, Facebook їх у десятки разів менше, ніж у BMW, Marriott, Walt Disney.

— Цінність Uber, Airbnb, Facebook — створюємо ми з вами, тобто зовнішня спільнота.

— Якщо вартість транзакції зменшується, то ринки стають значно привабливішими, аніж ієрархії. Скажімо, орендувати машину на короткий час чи скористатись Uber для людини значно дешевше, аніж володіти власною. А багатьом компаніям вигідніше наймати фрілансерів під конкретні проекти, аніж утримувати постійних працівників у штаті. Тому найближчим часом “ядро” багатьох компаній стискатиметься, а периферія, навпаки, зростатиме.

— Ієрархічний бізнес продає продукт. Платформа продає зменшення вартості транзакції. І це цілковито змінює стратегію компаній, що працюють за такою моделлю.

Джерело: open


Кількість переглядів: 1337

Догори