Management.com.ua  

Огидний портрет корпорації (д/ф “The Corporation”)

18, Грудень
2014

“Корпорація” (“The Corporation”, Канада, 2003) – документальний фільм про те, як з’явилися перші корпорації, чому вони захопили стільки влади, до чого це призвело і з якими загрозами доведеться зіткнутися людству. Автори пропонують поставити корпораціям психологічний діагноз – ніби пацієнтові, котрий прийшов на прийом до лікаря. Портрет вийшов огидний: будь-яка корпорація, якщо б вона була реальною людиною, була б незлагідною, незговірливою, авторитарною та не схильною до тривалих відносин.

Трейлер фільму

ВІДЕО-КАНАЛ ФІЛЬМУ >

У фільмі на запитання відповідають як глави реальних корпорацій і економісти, так і громадські активісти, журналісти, історики тощо.

Цитати з фільму:

    “Корпорація – це як футбольна команда. Хтось із нас подає м’яч, хтось захищає ворота, хтось нападає, але наші дії підпорядковані одній меті. Це як сім’я, де кожен допомагає один одному. Корпорація – це всевидючий благородний орел… Ой, годі, хлопці, досить цього лайна”.

    “Корпорація – плід індустріалізації. Індустріалізація почалася в 1712-му році, коли в Британії почали використовувати паровий насос Томаса Ньюкомена. Він використовувався для відкачування води в шахтах і, звичайно, був значно продуктивнішим, ніж старий спосіб – вичерпування води відрами”.

    “Якщо літак не летить, значить, він побудований не відповідно до законів аеродинаміки. Наша цивілізація теж створена не за законами, і багато людей вже бачать землю, що наближається, у вікно ілюмінатора”.

    “Проблема СЕО корпорації в тому, що у нього зв’язані руки. Здається, що вони можуть прийняти будь-яке рішення, але насправді у них, як правило, немає вибору. Якби вони покладалися у своїх рішеннях лише на себе і свої моральні принципи і уподобання, можливо, вони робили б все по-іншому. Сучасні рабовласники і працівники монструозних корпорацій в особистому спілкуванні – наймиліші люди на Землі”.

    “Корпорації наділили правами індивідуумів; суди і уряд розглядали корпорацію, тобто спільноту акціонерів, як одну людину, яка володіє бізнесом. Але корпорація сама по собі не має моральних бар’єрів і зобов’язань”.

    “Навіть якщо ви живете на банановому дереві, його існування підтримують економічні сили”.

    “Бізнес – дуже складна штука, тобі весь час доводиться думати про скорочення витрат. В один прекрасний момент корпорації говорять: давайте хтось ще побудує дороги, по яких стануть їздити наші вантажівки. Або: нехай хтось ще вирішить кризу на Близькому Сході, а ми продовжимо качати нафту”.

    “GE була визнана винною в шахрайстві і заплатила $ 9,5 млн. штрафу, Chevron була визнана винною в забрудненні навколишнього середовища і заплатила $ 6,5 млн. штрафу, IBM була визнана винною в порушенні експортного законодавства і заплатила $ 8,5 млн.”

Джерело: The Village


Кількість переглядів: 2652

Догори