Management.com.ua  

Ден Пінк (Daniel Pink): як змінилася мотивація персоналу у XXI столітті

8, Грудень
2009

Представники бізнесу звикли говорити, що вони працюють у надзвичайно мінливому середовищі, і для того, щоб досягнути успіху їм потрібно бути надзвичайно гнучкими. Іноді складаєтсья враження, що окремі особистості “ловлять кайф” від обсмоктування того, у наскільки складному середовищі їм доводиться працювати і наскільки “гнучкими” бути. Але, якщо звернути увагу на реальний стан справ у такій сфері, як, скажімо, мотивація, то у більшості випадків ми бачимо, що ні про яку “гнучкість” чи “здатність пристосовуватися” не може бути навіть мови.

Всі ми неодноразово чули про те, що гроші – це погана мотивація. Не в тому сенсі, що не потрібно платити достойну зарплату (безперечно, зарплата у вашій компанії повинна бути високою за замовчуванням), а в тому сенсі, що піднявши співробітнику зарплату на x% ви з великою ймовірністю не отримаєте відповідного приросту в результативності.

Покажіть хоча б одного керівника, який не знає тієї простої істини, що мотивувати потрібно не грошима? Ми киваємо, погоджуючись із цим твердженням, але коли доходить до практики – знову і знову повертаємося до грошової мотивації, забуваючи про такі елементарні речі, як свобода, інтерес та повага, без яких мотивація попросту неможлива.

Ден розповідає про те, яким чином грошова мотивація може не лише не підвищити, але й навпаки – суттєво понизити результативність працівників, щодо яких вона застосовується. І це не просто порожні міркування, а цілком конкретні, підтверджені дослідженнями факти (чи, як говорять у них у Вашингтоні – “справжні факти” (true facts). Крім того, відео пропонує нам цікаві кейси (перекладач щось наплутав, і називає це судовими засіданнями) з життя реальних компаній.

Але менше слів – насолоджуйтесь відео:

(Є російські субтітри)


Кількість переглядів: 3319

Догори